NEODERMA presenteert nieuwe reinigingsproducten met prebiotica en probiotica. Het gebruik hiervan in cosmetica is een nieuwe ontwikkeling die een revolutie heeft ontketend op het gebied van gezichtsverzorging dankzij de gunstige effecten die de algemene weerstand van de huid versterkt en de huidbarrière in evenwicht houdt voor een langdurig mooie en gezonde huid. Kortom een gezonde microbiologische flora van de huid. 

Allereerst is het goed om te weten wat de microbiologische flora [een verzameling van bacteriën, gisten en schimmels] van de huid beschadigt.

De microbiologische flora beschadigt door overtollige of onjuiste hygiëne. Na het wassen van je gezicht en lichaam vermindert het aantal gezonde micro-organismen [bacteriën, gisten en schimmels]. Te veel douchen en baden en het gebruik van sterke reinigingsmiddelen veroorzaakt op lange termijn schade aan de flora. Ook huiddesinfectie is schadelijk [dood zowel de goede als slechte micro-organismen].

Wat doet prebiotica en probiotica? 

Simpel gezegd kan probiotica de slechte bacteriën “buitenhouden” en de goede binnenlaten. De goede bacteriën bieden bescherming, doden de slechte bacteriën en kalmeren de huid.

Cosmetica met prebiotica en probiotica is geschikt voor elk huidtype, met name een gevoelige, geïrriteerde en beschadigde huid heeft veel baat bij prebiotica en probiotica. Het doel ervan is het opnieuw opbouwen van de microbiologische flora [verzameling van bacteriën en andere micro-organismen] van de huid en het tegengaan van vermenigvuldiging van beschadigende microben. Wat is de rol van deze microben in ons lichaam?

De microbiologische flora is uitzonderlijk belangrijk voor onze huid. Deze microflora beschermt ons lichaam tegen bacteriën, wat kan leiden tot de ontwikkeling van ernstige ziekten. In ruil voor de bescherming ontvangen de microben voedsel in de vorm van vet, zweet en dode huidcellen. Op onze huid bevinden zich ook organismen waarvan de levensduur zeer kort is [een paar uren, dagen, weken]. Zij kunnen ziekten [ontstekingen, irritatie] alleen veroorzaken wanneer de samenstelling van de blijvende microflora [bevind zich langer op de huid] verandert als gevolg van een onjuiste verzorging of [schadelijke] invloeden van de externe omgeving.

De samenstelling en hoeveelheid van microflora hangt af van veel factoren, bijvoorbeeld ras, geslacht, leeftijd, gezondheidsstatus, hormoonbalans, medicatie, dieet, de kleding die we dragen, levensomstandigheden, immuniteit etc. Ook speelt een lage pH van de huid een zeer belangrijke rol die normaliter de blijvende microflora op het juiste niveau houdt.

Waarom probiotica in cosmetica?

Probiotica in huidverzorging zorgt ervoor dat de goede bacteriën de huidflora positief kunnen beïnvloeden. Dit doen ze onder meer door de zuurgraad te verlagen door de productie van bijvoorbeeld melkzuur en stoffen met een antibacteriële werking. Door dus ‘goede bacteriën’ aan te brengen zouden ontstekingsbevorderende bacteriën zo minder kans krijgen.

Waarom prebiotica in cosmetica?

Prebiotica in cosmetica stimuleren de groei van micro organismen. Ze zijn aanwezig in planten en kunnen worden verkregen uit eiwitten, vetten en oligo- of polysacchariden. Prebiotica zijn dus zelf geen levende bacteriën, maar ze bevorderen de groei van probiotica of goede bacteriën.

Als we goed voor de beschermende functie van onze huid zorgen en de micro organismen in evenwicht houden, is onze huid niet alleen beschermd tegen vrije radialen en schadelijke invloeden, maar verbetert ook de algemene kwaliteit, textuur en het hydraterend vermogen van onze huid. Het is bewezen dat probiotica de gevoeligheid van de huid voor verschillende allergenen verlagen.

Het komt er eigenlijk op neer dat je de huid met prebiotica en probiotica overlaad met goede bacteriën waardoor de slechte geen kans krijgen om zich te settelen en te vermenigvuldigen met huidproblemen tot gevolg. Elke menselijk cel heeft 'aanlegsteigers' waaraan de verschillende soorten microben kunnen aanmeren. Als deze steigers bezet zijn dan is er simpelweg geen ruimte voor andere, minder gezonde bacteriën. 

De nieuwe NEODERMA cleansers met prebiotica en probiotica zijn THE MICELLAR, THE CLEANSING MILK en SKIN BALANCER CLEANSING GEL. Meer volgen binnenkort!