Retinol is één van de meest doeltreffende anti-aging ingrediënten: het helpt rimpels te bestrijden en stimuleert de collageenproductie. Bovendien is het een antioxidant en kan het de negatieve werking van schadelijke vrije radicalen stoppen.

WAT IS RETINOL?

Retinol is een afgeleide van vitamine A en een vet-oplosbaar vitamine. Het is een erg effectief celcommunicerend ingrediënt. Zodra retinol door de huid is opgenomen, wordt het afgebroken en omgezet in retinoïnezuur: een stofje dat aan je huidcellen kan doorgeven dat ze zich jong en gezond moeten gedragen.

Verwar retinol niet met retinoïden, de verzamelnaam voor alle vitamine A-verbindingen en derivaten, inclusief retinoïnezuur en retinol. Met retinol wordt de volledige vitamine A-molecuul bedoelt. Als je deze splitst in krachtige, kleinere deeltjes wordt het retinoïden genoemd.

Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben wel degelijk hun eigen kenmerkende eigenschappen. Zo worden retinoïden eerder ingezet voor specifieke huidproblemen zoals acne, het verminderen van huidverkleuringen en eczeem. Waarom? Retinoides verbeteren de kwaliteit van de huid door het celvernieuwingsproces een boost te geven. Daarnaast helpen ze met het tegengaan van collageenafbraak (collageen maakt de huid stevig) en versterken ze de diepere lagen van de huid die de formatie van rimpels tegen gaan. Dit zorgt ervoor dat de huid er voller en stralender uitziet, met minder zichtbare lijntjes.

Andere vormen van retinol zijn retinylacetaat, retinylpalmitaat, tretinoïne, isotretinoïne, tazaroteen en retinaldehyde. Ze werken allemaal op een gelijksoortige, maar niet identieke manier.

HOE WERKT RETINOL?

Als een skincare product een lage sterkte retinol bevat (0,01% tot 0,03%) dan verkleint het poriën, gaat het veroudering tegen en verbetert het de algemene gezondheid van je huid. In combinatie met andere antioxidanten helpt het schade door omgevingsfactoren tegen te gaan.

Heeft het een sterkte tussen 0,04% tot 0,1% dan is het ideaal voor het behandelen van een oneffen teint, zichtbare verslapping of hardnekkige bultjes en oneffenheden.

Een sterkte van 0,3% tot 1% geeft een mooi resultaat bij meer gevorderde huidproblemen, zoals diepe rimpels, een ruwe huidtextuur en pigment verstoringen.

WAT IS HET RESULTAAT BIJ GEBRUIK VAN RETINOL?

Retinol verjongt je huid door de aanmaak van natuurlijk collageen te stimuleren. Het versnelt ook de vernieuwing van cellen, zodat een nieuwe, heldere huid zichtbaar wordt, daarnaast geeft het zichtbare verbeteringen bij pigmentvlekken, poriën en rimpels.

HOE TE GEBRUiKEN?

Producten met een hoge concentratie vitamine A worden alleen door dermatologen gebruikt. Producten die vrij op de markt verkrijgbaar zijn kunnen echter net zo effectief zijn. Je moet alleen wat geduld hebben en consequent zijn in het gebruik om resultaat te zien. Zowel vrij verkrijgbare als voorgeschreven vormen van vitamine A kunnen irritatie veroorzaken. Het is dus erg belangrijk om vooraf een test te doen op een klein stukje van je huid. Wacht vervolgens 48 uur om te zien hoe je huid reageert. Merk je roodheid, schilfers, uitslag of een oncomfortabel gevoel, dan verdraagt je huid het waarschijnlijk niet of zal je huid eerst tijd nodig hebben om eraan te wennen.

Reageert je huid goed op retinol, voeg het dan langzaam toe aan je huidverzorgingsroutine. Laat je huid even wennen aan de actieve werkstoffen door het product in het begin één keer per week aan te brengen of het te mengen met je gebruikelijke crème. Verhoog de frequentie langzaam naar een paar keer per week. Mocht er toch irritatie ontstaan verlaag dan de frequentie of zet het product tijdelijk even aan de kant.

Voeg kalmerende ingrediënten en antioxidanten toe aan je skincare routine om huidirritatie door retinol te verminderen of zelfs volledig te verhelpen. Belangrijk is hierbij dat de desbetreffende producten geen irriterende ingrediënten (vb. essentiële oliën, synthetische stoffen of parfum) bevatten.

WAAR OP TE LETTEN?

Vanaf ongeveer je dertigste levensjaar vermindert je aanmaak van nieuwe cellen en collageen. Als je jonger bent dan 25 kan (het stimuleren van collageen door middel van) retinol irritatie opleveren.

Gebruik producten met retinol ‘s avonds voor je gaat slapen. De werking van vitamine A vermindert aanzienlijk door (zon)licht. Gebruik je ‘t toch ‘s ochtends, smeer dan (zoals altijd) een product met een SPF.

Let er bij aankoop van producten met retinol op dat de verpakking niet doorzichtig en luchtdicht is, om zo te vermijden dat het product in contact komt met licht en lucht. De kwaliteit én de werking van alle vitamine A-vormen blijft op deze manier intact.

Welke producten van het BRUSHBEAUTY assortiment bevatten retinol?

PRIORI | Q+SOD FX220 - BRIGHTENING SERUM (0,15%)

PRIORI | Q+SOD FX230 EYE CREME (0,15%)

PRIORI | Q+SOD FX240 MOISTURIZING CREME

PRIORI | Q+SOD ENLIGHTENING PEEL PADS

PRIORI | DNA EYE RECOVERY CREME

JANSSEN COSMETICS | RETINOL LIFT